A- A A+
 

BIOGRAFI TUNKU TEMENGGONG KEDAH

temenggong

YANG TERAMAT MULIA DATO’ SERI DIRAJA TAN SRI TUNKU PUTERI INTAN SAFINAZ BINTI ALMARHUM SULTAN ABDUL HALIM MU’ADZAM SHAH DKH., DKYR., SHMS., SSDK., PSM., PAT., JP., HON.PHD.(UUM), HON.PHD.(KUIN),

 

Yang Teramat Mulia Dato’ Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Binti Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah dilahirkan pada 22 julai 1966 di Alor Setar, Kedah. Yang Teramat Mulia Dato’ Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan SafinaZ adalah anak bongsu daripada tiga adik-beradik.

 

PENDIDIKAN

 Selepas menghadiri sekolah rendah di St Nicholas Convent, Alor Star dan pendidikan menengah di Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Yang Teramat Mulia Dato’ Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz meneruskan pendidikan menengah di Cheltenham Ladies College, Gloucestershire, United Kingdom. Yang Teramat Mulia memperolehi ijazah dalam bidang Politik dari Universiti Sussex pada tahun 1987.

 

KERJAYA

Selepas menamatkan pengajian, Yang Teramat Mulia kembali ke Malaysia dan menyertai Sime Darby Berhad di Kuala Lumpur dan bertugas dalam bahagian komunikasi, perhubungan industri dan perancangan korporat. Selepas bekerja dalam kumpulan Sime Darby selama enam tahun, Yang Teramat Mulia meninggalkan syarikat itu untuk menumpukan perhatian beliau pada pengusahaan inisiatif berasaskan komuniti terutamanya di Kedah.

 

Yang Teramat Mulia bersama-sama dengan beberapa sukarelawan lain membentuk yayasan amal pada tahun 1996 iaitu Yayasan Sultanah Bahiyah sempena nama arwah ibunda Yang Teramat Mulia iaitu Duli Yang Maha Mulia Tuanku Bahiyah ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman. Yang Teramat Mulia telah dilantik sebagai Pengerusi yayasan tersebut

 

Yayasan Sultanah Bahiyah mengutamakan bidang pendidikan dimana yayasan Sultanah Bahiyah menjalankan kelas tambahan secara percuma hujung minggu kepada 2500 pelajar di 24 kawasan pedalaman. Yang Teramat Mulia juga merupakan seorang sukarelawan untuk Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia, sebuah pertubuhan kebajikan yang diasaskan oleh mendiang neneknya, Yang Teramat Mulia Tunku Puan Besar Kurshiah binti Tunku Besar Burhanuddin, pada tahun 1960. Beliau memegang jawatan Timbalan Pengerusi II dan merupakan ahli jawatankuasa eksekutif di ibu pejabat utama di Kuala Lumpur.

 

Pada 10 Oktober 2010, Yang Teramat Mulia dilantik sebagai Pro-Canselor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong yang ke-13, Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin, kemudian Canselor UPNM.

 

Yang Teramat Mulia juga telah dilantik dan berfungsi sebagai Pro-Canselor di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) oleh Canselor Duli Yang Maha Mulia Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus. Yang Teramat Mulia juga telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Sosial Pengurusan Kerja) atas sumbangan cemerlang beliau dalam bidang kerja sosial dari Universiti Utara Malaysia (UUM) pada 31 Oktober 2010, dan kemudian dilantik sebagai Canselor UUM.

 

Yang Teramat Mulia berkhidmat sebagai Canselor UUM bermula 1 Ogos 2014 sehingga 15 Disember 2016. Pada 5 Oktober 2011, Yang Teramat Mulia telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pembangunan Komuniti) dari Kolej Universiti INSANIAH (KUIN) oleh Canselor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah. Teramat Mulia juga telah dilantik sebagai Royal Felo Institut Alam Sekitar dan Pembangunan Lestari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) oleh Canselor DYMM Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan pada tahun 2007.

 

Apabila Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah waktu ketika itu, Almarhum Al-Sultan Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah telah dilantik untuk berkhidmat sebagai Agong atau 'Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong ke-14 pada bulan Disember 2011, Yang Teramat Mulia telah dilantik sebagai Ahli Majlis Kedah.

 

KETENTERAAN

Yang Teramat Mulia telah ditauliahkan sebagai Amirul 513 Rejimen Askar Wataniah di Kedah pada 1 November 2007 dan berpangkat Brigadier General. Beliau adalah wanita pertama dari rumah diraja di Malaysia yang akan dipilih untuk jawatan tersebut. Pada  11 November 2010, Yang Teramat Mulia telah dianugerahkan pingat "Pahlawan Angkatan Tentera" (PAT) oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong ke-13, Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin.

 

Selain itu, Yang Teramat Mulia telah dianugerahkan Kehormat Maroon Beret dan kekal satu-satunya perempuan yang menerima anugerah kehormat itu oleh Angkatan Tentera Diraja Malaysia pada 31 Oktober 2011 di Markas 10 Briged Para, Kem Terendak Melaka.

 

ANUGERAH BINTANG DAN DARJAH KEBESARAN

Yang Teramat Mulia  telah dianugerahkan "Darjah Seri Setia DiRaja Kedah" (S.S.D.K) pada tahun 1998. Beliau juga telah dianugerahkan "Darjah Kerabat Yam Tuan Raden" (D.K.Y.R) oleh Yang DiPertuan Sultan Negeri Sembilan pada tahun 2005.

 

Semasa perayaan untuk Jubli Emas KDYMM, bagi meraikan 50 Tahun Pemerintahan Sultan Kedah, Yang Maha Mulia telah dianugerahkan "Darjah Kerabat Halimi"  (D.K.H) pada Julai 2008

 

Beliau juga telah dianugerahkan "Darjah Seri Setia Sultan Abdul Halim Mu"Adzam Shah Yang Amat DiHormati "(S.H.M.S) pada 12 Disember 2011 yang membawa gelaran "Dato Seri DiRaja".

 

Yang Teramat Mulia juga telah dikurniakan anugerah "Orang Besar Empat" yang membawa gelaran "Tunku Panglima Besar" oleh KDYMM Sultan Kedah pada ketika itu, Almarhum Al-Sultan Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah.

 

Pada 2 Jun 2012, Yang Maha Mulia Her telah dianugerahkan anugerah "Panglima Setia Mahkota" (PSM) yang membawa gelaran "Tan Sri" oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-14 sempena sambutan ulang tahun Baginda.

 

Pada bulan Januari 2017, selepas Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong tamat pemerintahan dalam tempoh 5 tahun, Yang Teramat Mulia telah dikurniakan gelaran "Tunku Temenggong Kedah" oleh Sultan Kedah.

 

HOBI DAN MINAT

  1. Sukan golf
  2. Sukan Pelayaran: Beliau adalah Naib Laksana Muda (Commodore) daripada Royal Langkawi Yacht Club di Pulau Langkawi,
  3. Membaca buku, mendengar muzik, dan memiliki koleksi kecil lukisan dan arca Malaysia

SUMBER : Pejabat KDYMM Tuanku Sultan Kedah