A- A A+
Malay Arabic Chinese (Simplified) English Hindi

Keputusan Lebih Baik - Mahdzir

16keputusan

ALOR SETAR 16 Mac - Penurunan jumlah calon yang memperoleh semua A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2016 bukan sesuatu yang harus dibimbangkan.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, sebalik­nya beliau amat berpuas hati dengan keputusan kali ini terutama selepas melihat pencapaian gred purata nasional (GPN) keseluruhan yang meningkat jauh lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

“Peningkatan GPN daripada 5.15 pada 2015 kepada 5.10 tahun ini jelas menunjukkan ­betapa pr­­e­s­­­tasi keseluruhan pelajar kita meningkat. Dengan 25 peratus daripada soalan diketengahkan bercirikan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT), keputusan ini adalah sesuatu yang baik untuk kita.

“Saya akui, jumlah pelajar mendapat semua A juga sememangnya menjadi perkara yang dinilai dalam sesuatu peperiksaan, namun penurunan ini bukan sesuatu yang dibimbangkan. Selepas ini, kami akan melakukan analisis bagi melihat di mana sebenarnya kelemahan para pelajar terutama dalam menjawab soalan KBAT,” katanya.

Sumber : Utusan

HUBUNGI

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Aras 4, Blok B, Wisma Darul Aman, 05503 Alor Setar, Kedah Darul Aman.
Tel: 04-774 4000 | Fax: 04-774 4166
Email: portalkedah[at]kedah[dot]gov[dot]my
korporatsuk[at]kedah[dot]gov[dot]my
Peta Lokasi

Aplikasi KedahApps adalah saluran terbaik bagi rakyat untuk mengetahui berkenaan perkhidmatan awam negeri
  • Votes: 0%
  • Votes: 0%
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
Powered by Sexy Polling
 

PAUTAN

mygoverment-png 1malaysia-png HRMIS msc
MAMPU JPA Puatan  
PENGIKTIRAFAN
ISO