A- A A+
Malay Arabic Chinese (Simplified) English Hindi

Bimbing 20,000 Usahawan Bumiputera

18bimbing

SUNGAI PETANI 18 April – Sebanyak 20,000 usahawan bumiputera di negeri ini dibim­bing oleh Majlis Ama­nah Rakyat (Mara) melalui pelbagai program, insentif dan pembiayaannya sehingga ada di antara mereka kini mampu meraih pendapatan RM5 juta setahun.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan negeri, Datuk Suraya Yaacob berkata, antara usahawan berjaya di daerah ini termasuk Al-Hadad Marketing Sdn. Bhd, Tekno Logam Sdn. Bhd, Dr. Aishah Solution, Emran Trading Sdn. Bhd, Azla Management Sdn. Bhd, Millenium Battery Sdn. Bhd, Inang Suri Sdn. Bhd, Wafimen Enterprise dan NS Auto SP Enterprise.

“Syarikat-syarikat ini pernah mendapat bimbingan Mara dan ada antara mereka memperoleh pendapatan jutaan ringgit setahun.

“Mereka yang ingin maju dan berjaya, boleh mendapat perkhidmatan Mara, pelbagai produk menarik dikehendaki pengguna boleh dikeluarkan,” katanya selepas merasmikan Hari Pelanggan 2017 di pekarangan Pejabat Mara Daerah Kuala Muda, di sini semalam.

Katanya, usahawan perlu merebut peluang dan ruang yang diberikan kerajaan melalui agensinya seperti Mara untuk mengubah hala tuju perniagaan masing-masing.

“Melalui bimbingan dan tunjuk ajar diberikan itu, sudah ada kalangan usahawan di Kedah menikmati kejayaan dengan pendapatan hampir RM5 juta setahun.

“Apa yang penting, usahawan baharu perlu menerokai ke pasaran lebih besar termasuk ke peringkat antarabangsa tanpa bersikap jemu atau bosan.

“Sehingga tahun lalu sahaja, terdapat lebih 20,000 usahawan di negeri ini bernaung di bawah Mara,” katanya.

Sumber : Utusan

HUBUNGI

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Aras 4, Blok B, Wisma Darul Aman, 05503 Alor Setar, Kedah Darul Aman.
Tel: 04-774 4000 | Fax: 04-774 4166
Email: portalkedah[at]kedah[dot]gov[dot]my
korporatsuk[at]kedah[dot]gov[dot]my
Peta Lokasi

Aplikasi KedahApps adalah saluran terbaik bagi rakyat untuk mengetahui berkenaan perkhidmatan awam negeri
  • Votes: 0%
  • Votes: 0%
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
Powered by Sexy Polling
 

PAUTAN

mygoverment-png 1malaysia-png HRMIS msc
MAMPU JPA Puatan  
PENGIKTIRAFAN
ISO