A- A A+
Malay Arabic Chinese (Simplified) English Hindi

Perkenal Khidmat Jagaan di rumah

9perkenal

SUNGAI PETANI 8 Ogos – Hospital Pantai Sungai Petani me­lancarkan Perkhidmatan Jagaan Kejururawatan di Rumah bagi memudahkan penduduk setempat mendapatkan rawatan awal tanpa perlu ke hospital.

Ketua Pegawai Operasinya, Tio Bee Chan berkata, pihaknya menyediakan dua kenderaan bagi memudahkan jururawat di hospital berkenaan untuk memberi rawatan awal sebaik sahaja menerima panggilan.

“Sejak perkhidmatan ini di­perkenalkan pada bulan lepas, ramai penduduk setempat terutama berusia antara 56 hingga 74 tahun yang mengalami penyakit seperti kanser, kencing manis, darah tinggi dan lumpuh telah menggunakan kemudahan yang disediakan pihak hospital ini.

“Perkhidmatan jagaan di rumah ini dilakukan jururawat yang berpengalaman dan sekiranya pesakit didapati masalah kesihatan serius, mereka dihantar ke hospital ini untuk mendapatkan rawatan lanjut,” katanya selepas Majlis Pelancaran Per­khidmatan Jagaan Kejururawatan di Rumah, di sini kelmarin.

Majlis tersebut dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina, India dan Siam, Kesihatan dan Perpaduan negeri, Datuk Dr. Leong Yong Kong.

Sementara itu, Yong Kong berkata, kemudahan yang dilaksanakan Hospital Pantai Sungai Petani itu dilihat mampu membantu mening­katkan tahap kesihatan penduduk di daerah tersebut.

“Kesihatan penduduk terutama mereka yang tinggal di luar Bandar akan bertambah baik apabila program berkenaan dihayati sepenuhnya.

“Bagaimanapun masih terdapat banyak ruang untuk memperbaiki mutu kesihatan penduduk dan pentadbiran hospital swasta perlu sama-sama memainkan peranan ke arah itu dalam menjayakannya,” katanya.

Orang ramai yang ingin menggunakan perkhidmatan Jagaan Kejururawatan di Rumah boleh menghubungi pihak Hospital Pantai Sungai Petani di talian 04-4428888 atau 012-6668433.

Sumber : Utusan

HUBUNGI

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Aras 4, Blok B, Wisma Darul Aman, 05503 Alor Setar, Kedah Darul Aman.
Tel: 04-774 4000 | Fax: 04-774 4166
Email: portalkedah[at]kedah[dot]gov[dot]my
korporatsuk[at]kedah[dot]gov[dot]my
Peta Lokasi

Aplikasi KedahApps adalah saluran terbaik bagi rakyat untuk mengetahui berkenaan perkhidmatan awam negeri
  • Votes: 0%
  • Votes: 0%
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
Powered by Sexy Polling
 

PAUTAN

mygoverment-png 1malaysia-png HRMIS msc
MAMPU JPA Puatan  
PENGIKTIRAFAN
ISO