3 KAPAL PERSIARAN MEWAH BAWA 20,000 PELANCONG KE LANGKAWI

Pegawai Daerah Langkawi, Datuk Abdul Gafar Yahya (kiri sekali) berbincang sesuatu dengan Pengurus Restoran Terapung BIK, Mahyudi Md Yusof (tengah) dan Pengerusi Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Kedah/Perlis, P Subramaniam selepas merasmikan Restoran Terapung BIK di perairan Kampung Sungai Menghulu, Langkawi. FOTO HAMZAH OSMAN

LANGKAWI (15 DISEMBER 2022) : Kesediaan tiga kapal persiaran mewah MV Europa 2, Mein Schiff 5 dan Queen Victoria berlabuh dan menurunkan penumpang di pulau ini, bakal merancakkan lagi usaha pemulihan industri pelancongan tempatan.

Ketiga-tiga kapal yang belayar dari perairan antarabangsa itu bakal membawa kemasukan kira-kira 20,000 pelancong asing ke pulau pelancongan ini dalam tempoh lima bulan bermula bulan ini.

Pegawai Daerah Langkawi, Datuk Abdul Gafar Yahya berkata, kapal terbabit dijangka melakukan 10 kali pendaratan di pulau ini dengan purata antara 1,400 hingga 2,000 penumpang kapasiti penuh setiap kali pelayaran.

“Alhamdulillah, kita sudah nampak banyak perkembangan positif dan industri pelancongan tempatan sudah ‘menapak’ untuk kembali pulih ketika ini dan awal tahun hadapan.

“Pulau ini sudah mencatat 30 penerbangan masuk iaitu hampir mencapai kapasiti penuh, manakala tiga kapal persiaran mewah bakal melakukan 10 kali pendaratan di pulau ini dalam tempoh lima bulan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Restoran Terapung BIK di sini, malam tadi.

Abdul Gafar berkata, ketika ini, operasi perkhidmatan feri penumpang dari Kuala Kedah dan Kuala Perlis ke Langkawi purata lima trip setiap laluan sehari.

Sumber : Harian Metro