WZWF MEDIUM KONGSI ILMU, PENGALAMAN DAN TEKNOLOGI PENGURUSAN ZAKAT DAN WAKAF – SULTAN KEDAH

zakat-sultan
FOTO WARTA KEDAH

 ALOR SETAR (18 OKTOBER 2023): Kepentingan zakat dalam pengagihan harta dan peranannya dalam memajukan kesejahteraan masyarakat jelas dinyatakan dalam al-Quran seperti yang terdapat dalam Surah At-Taubah, Ayat 60 : “Sesungguhnya zakat itu hanyalah untuk orang-orang fakir, orang miskin, amil zakat, yang dilunakkan hatinya (mualaf), untuk (memerdekakan) hamba sahaya, untuk (membebaskan) orang yang berhutang, untuk jalan Allah dan untuk orang yang sedang dalam perjalanan, sebagai kewajiban dari Allah. Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana”.

Sultan Negeri Kedah, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah bertitah zakat sebagai salah satu rukun Islam membawa nilai ketuhanan dan kemuliaan.

“Persidangan Antarabangsa Ke-12, World Zakat and Waqf Forum (WZWF) di Kedah merupakan satu acara yang luar biasa untuk merenung perjalanan luar biasa Kedah dalam pengurusan zakat. Perjalanan yang bermula lebih 350 tahun dahulu dari segi sejarah, Kedah merupakan negeri pertama di Semenanjung Tanah Melayu yang menggubal undang-undang kutipan zakat dan menyeru rakyatnya untuk membayar zakat mereka.

“Ini bermula pada tahun 1667 apabila Sultan Dhiauddin Mukarram Shah Yang Pertama, memerintahkan pegawainya, Dato’ Seri Paduka Tuan untuk menggubal undang-undang terutamanya bahawa, “Sesiapa yang mengusahakan tanah atau tanaman mereka wajib membayar zakat, dalam mengikut taksiran sebenar mereka, dengan syarat membayar satu persepuluh daripada zakat mereka dalam bentuk emas. Sesiapa yang tidak mahu berbuat demikian, akan dipanggil oleh ketua masyarakatnya untuk menunaikan zakat mengikut ketetapan Allah”.

“Hari ini, selepas lebih tiga abad pemantapan dan penambahbaikan, Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) telah berjaya mengantarabangsakan pentadbiran zakat dalam negeri Kedah. Melalui platform forum ini, LZNK boleh berkongsi ilmu, pengalaman dan teknologi pengurusan zakat dengan institusi zakat di seluruh dunia. Akademi Zakat Antarabangsa Kedah yang ditubuhkan pada 2019, telah menjadi tonggak dalam usaha ini,” titah Baginda.

Baginda berkata demikian dalam ucapan perasmiannya sempena Persidangan Antarabangsa Ke-12, World Zakat and Waqf Forum (WZWF) 2023 di Raia Hotel & Convension Centre, Alor Setar di sini, hari ini.

Hadir sama Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md. Nor; Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah merangkap Pengerusi LZNK, Dato’ Seri Norizan Khazali; General Secretary WZWF, Professor Honoris Causa (H.E) Dr. Zainulbahar Noor dan Ketua Pegawai Eksekutif LZNK, Dato’ Syeikh Zakaria Othman.

Dalam perkembangan sama, Baginda bertitah bahawa kerjasama persidangan ini dapat dipupuk dengan berkesan dalam kalangan negara anggota yang dapat memberi manfaat kepada seluruh masyarakat. Perkara ini lebih penting berbanding sebelum ini untuk mengakui dan menangani cabaran yang bakal dihadapi.

“Salah satu cabaran yang paling mendesak ialah peranan Zakat dan Wakaf dalam memastikan Keselamatan Makanan Global dapat dijamin. Dalam dunia yang ditandai dengan ketidaktentuan ekonomi, wabak dan krisis geopolitik yang berterusan, isu ini mesti dikekalkan dan menjadi keutamaan kita. Kita memerlukan pendedahan dan penyelesaian yang jelas, dengan itu usaha kerjasama yang bersemangat harus dipupuk daripada semua pihak berkepentingan yang terlibat.

“Selaku Sultan Kedah dan penaung hal ehwal agama di negeri ini, adalah berbesar hati Beta untuk menyatakan usaha terpuji yang telah dijalankan oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah dalam menangani keselamatan makanan di peringkat Negeri dan Negara. Inisiatif mereka telah memainkan peranan penting dalam memastikan dan mendorong punca, keselamatan makanan yang terjamin.

“Untuk menekankan potensi Zakat dan Wakaf dalam menangani keselamatan makanan global, kami telah memulakan program “Asnaf Large Scale Smart Paddy Field”. Inisiatif ini memberi tumpuan kepada memastikan rantaian bekalan pengeluaran beras yang mampan, memberi manfaat kepada Asnaf, dan menunjukkan komitmen penuh belas kasihan dan rasa tanggungjawab yang mendalam dalam Zakat.

“Bersempena dengan tema ‘Feeding the World, Zakat and Wakaf for Sustainable Global Food Security’, Forum Zakat dan Wakaf Sedunia edisi yang ke-12, diharapkan agar forum tahun 2023 ini dapat bertindak sebagai sebuah platform perbincangan yang efisien, pertukaran pendapat, idea dan membentuk kerjasama sesama kita,” ujar Baginda.

 

Sumber : Facebook – Warta Kedah