KEDAH AMBIL INISIATIF BANTUAN KEMANUSIAAN MANGSA BANJIR DI KELANTAN

FOTO WARTA KEDAH

ALOR SETAR (31 DISEMBER 2023) – Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Kedah telah menghantar sebuah lori, lima buah pacuan empar roda 4×4, sebuah pacuan empat roda SUV dan sebuah kereta untuk Misi Bantuan Kemanusiaan Untuk Mangsa Banjir Negeri Kelantan Darul Naim.

Pelepasan konvoi bantuan tersebut telah disempurnakan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Dato’ Seri Norizan Khazali di Wisma Darul Aman di sini, hari ini.

Menurut Norizan, Kerajaan Negeri Kedah telah mengambil inisiatif untuk melancarkan misi bantuan kemanusiaan kepada mangsa banjir di Kelantan yang disalurkan melalui JKM Negeri Kedah kepada penduduk Kelantan yang terkesan dan terjejas teruk terutamanya di Jajahan Kuala Krai, Gua Musang, Tumpat, Pasir Mas dan Jeli.

“Seramai 10 orang kakitangan JKM Negeri Kedah telah mengambil bahagian dalam misi ini di Jajahan yang terlibat dengan pelbagai bentuk bantuan akan diberikan kepada penduduk terjejas dengan banjir melibatkan barangan keperluan asas seperti tikar, hygeine kit, selimut dan air mineral untuk kegunaan harian di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Jajahan terlibat.

” Kerajaan Negeri amat prihatin dengan cabaran yang dihadapi oleh rakyat Malaysia susulan banjir yang melanda negara khususnya di negeri Kelantan yang secara tidak langsung menjejaskan aktiviti harian penduduk dan berharap agar keadaan akan pulih seperti sedia kala dalam masa terdekat.

“Pihak Kerajaan Negeri menasihatkan kepada orang ramai yang terjejas dengan bencana banjir ini untuk mangambil air minuman dan makanan yang bersih bagi mengelakkan sebarang penyakit atau keracunan makanan disamping kami turut mendoakan kesejahteraan kepada semua pihak yang terjejas akibat bencana banjir ini,” katanya.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Wanita, Keluarga & Masyarakat dan Perpaduan Negeri, Dato’ Halimaton Shaadiah Saad dan Pengarah JKM Negeri Kedah, Dato’ Zulkhairi Zainol Abidin.

Pihak JKM Negeri Kedah juga akan menghantar kira-kira tiga buah bas yang dibarisi oleh pihak Sukarelawan JKM Kedah pada Januari 2024 untuk misi sukarela membersihkan kawasan yang terjejas teruk akibat banjir di negeri Kelantan.

Sumber : Facebook – Warta Kedah