RAJA MUDA KEDAH DAN RAJA PUAN MUDA KEDAH MENGADAKAN LAWATAN KE ULU MUDA

FOTO WARTA KEDAH

SIK (13 FEBRUARI 2024) – Raja Muda Kedah, Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin dan Raja Puan Muda Kedah, Duli Yang Teramat Mulia Che Puan Muda Zaheeda Mohamad Ariff bercemar duli ke Hutan Simpan Ulu Muda, Sik bertujuan menikmati suasana alam semula jadi di Ulu Muda yang merupakan kawasan sumber tadahan air yang penting untuk kegunaan beberapa negeri di utara Malaysia dan juga destinasi pelancongan yang terkenal.

Hutan Simpan Ulu Muda (dirujuk sebagai Ulu Muda) merupakan sebahagian penting daripada jajaran hutan yang bersambungan yang terdiri daripada tujuh buah hutan simpan lain iaitu Hutan Simpan Pedu, Padang Terap, Chebar Besar, Chebar Kecil, Bukit Keramat, Bukit Saiong, dan Ulu Muda.

Gugusan hutan ini berfungsi sebagai kawasan tadahan air utama bagi negeri Kedah, Perlis dan Pulau Pinang. Kawasan penanaman padi Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) juga amat bergantung kepada sumber air dari Ulu Muda. Dengan adanya empangan Muda dan Pedu, penanaman padi di kawasan MADA boleh dijalankan dua kali setahun dan menyumbang sebanyak 40% kepada penghasilan beras negara saban tahun.

Selain itu, Ulu Muda menyumbang sebanyak 96% keperluan air domestik di Kedah, 70% di Perlis dan 80% di Pulau Pinang. Kawasan industri berteknologi tinggi seperti di Taman Teknologi Tinggi Kulim dan Zon Perindustrian Bebas Bayan Lepas, juga sangat bergantung kepada bekalan air dari Ulu Muda. Secara keseluruhannya, lebih daripada 4.2 juta penduduk Perlis, Kedah dan Pulau Pinang bergantung kepada sumber tadahan air ini.

Ulu Muda juga kaya dengan kepelbagaian hidupan liar dan menjadi habitat kepada spesies-spesies terancam seperti Gajah Asia, Beruang Madu dan Harimau Dahan. Keunikan Ulu Muda turut terserlah dengan kehadiran sepuluh spesies burung enggang termasuk Enggang Papan dan Enggang Belantara yang hanya direkodkan di Ulu Muda dan Kompleks Hutan Belum Temenggor. Kekayaan biodiversiti Ulu Muda bukan sahaja aset penting untuk negeri Kedah, malah untuk seluruh negara Malaysia. Kepelbagaian flora dan fauna adalah penanda kesuburan dan kelestarian kawasan hutan negara ini.

Selain itu juga, Ulu Muda mempunyai pelbagai tarikan ekopelancongan yang bukan sahaja memikat pelancong tempatan malah turut memikat pelancong dari luar negara. Mereka mengunjungi destinasi ini untuk mendapatkan pengalaman unik menikmati persekitaran alam semula jadi yang dikelilingi kepelbagaian flora dan fauna. Keindahannya turut ditambah dengan bentuk muka bumi yang tidak ekstrim menjadikan ia destinasi sempurna bagi aktiviti meredah hutan, pemerhatian burung dan haiwan liar, mandi-manda di sungai, serta mengunjungi kawasan gua batu kapur dan sira garam.

Sehubungan itu, Baginda berdua berharap agar lebih ramai rakyat Malaysia mengambil peluang untuk mengunjungi Ulu Muda serta mendekatkan diri dengan alam sekaligus mempelajari tentang kepentingan alam semulajadi. Baginda berpendapat bahawa orang ramai akan lebih menghargai alam semula jadi apabila mereka memahami ianya bukan sahaja untuk haiwan dan tumbuh-tumbuhan malah untuk kita semua juga.

Baginda berdua yang mengambil peluang bermalam di dalam hutan di Ulu Muda turut merakamkan jutaan terima kasih kepada pihak-pihak yang membantu menjayakan lawatan ini terutamanya agensi-agensi Kerajaan Negeri Kedah, agensi-agensi Kerajaan Persekutuan dan badan-badan beruniform yang berkaitan.

Raja Muda Kedah mewakili Keluarga DiRaja Kedah mengharapkan rakyat Malaysia tidak mengambil ringan kepentingan kelestarian alam sekitar di Malaysia dan sentiasa berusaha untuk menjaga alam semula jadi yang berfungsi membekalkan keperluan asas hidup seperti air dan makanan kepada kita.

Sumber : Warta Kedah